
Kiertotalous
Kiertotalous tarkoittaa palveluiden käyttämistä, sekä tuotteiden ja tavaroiden lainaamista ja vuokraamista omistamisen sijaan.
Mitä on kiertotalous?
Kiertotalous (Circular Economy) tarkoittaa palveluiden käyttämistä, sekä tuotteiden ja tavaroiden lainaamista ja vuokraamista omistamisen sijaan. Jokainen kuluttaja voi tukea kiertotaloutta omilla valinnoillaan ja toiminnallaan. Kierrätys, yhteiskäyttöpalvelut, kunnostaminen, palveluiden hyödyntäminen, ja moni muu keino edesauttaa kiertotalouden toteutumista. Ylipäätään kertakäyttökulutuksen sijaan tavaroita ja raaka-aineita jaetaan, vuokrataan, korjataan, päivitetään ja kierrätetään. Kiertotalouteen siirtyminen vaatii yhteistyötä, innovaatioita ja asennemuutosta läpi Suomen.
Kiertotalousyritykset puolestaan voidaan jaotella liiketoimintamallin mukaan viiteen eri ryhmään:
1) Tuote-elinkaaren pidentäminen
2) Tuote palveluna
3) Jakamisalustat
4) Uusiutuvuus
5) Resurssitehokkuus & kierrätys
“Kiertotalous ei ole vain materiaalien tehokasta käyttämistä ja kierrättämistä tai ympäristöystävällistä liiketoimintaa. Sen ajatellaan olevan myös uusi talousmalli, jossa arvontuotanto tapahtuu yhä enemmän aineettomasti ja tuotteita korvataan erilaisilla palveluilla. Esineitä ja resursseja jaetaan omistamisen sijaan.”
Lue lisää kiertotaloudesta esimerkiksi Sitran sivuilta.
Omistamisesta palvelujen käyttämiseen, jakamiseen ja kierrättämiseen
Kiertotaloudessa toisen roska on toisen raaka-aine. Kaikki olemassa olevat materiaalit pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti, jotta tarpeetonta luonnonvarojen kulutusta voidaan välttää.
Suomesta löytyy monia mainioita esimerkkejä yrityksistä, jotka edesauttavat kiertotalouden toteutumista omalla toiminnallaan. Pyrimme nostamaan esiin inspiroivia esimerkkejä ja jakamaan tietoutta kuluttajan tarpeisiin ja oman keinovalikoiman tueksi.
Täältä löydät monia esimerkkejä kiertotaloutta edistävistä yrityksistä, palveluista, tuotteista ja toimijoista.
Suomen visio kiertotalouteen
Suomessa on viime vuosikymmenet pyritty käyttämään luonnonvaroja entistä säästeliäämmin. Tästä huolimatta Suomi on yksi eniten luonnonvaroja kuluttavista maista Euroopassa: kulutamme henkilöä kohden luonnonvaroja arviolta 29 tonnia vuodessa, siinä missä kestäväksi tasoksi on arvioitu 3–8 tonnia. Tuotamme tämän lisäksi huolestuttavan määrän jätettä henkilöä kohden. Jotain täytyy siis tehdä - ja pian!
Suomi 2035: Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta on menestyvän taloutemme perusta.
Kestävät tuotteet ja palvelut ovat talouden valtavirtaa ja jakamistalous arkipäivää;
Valintamme ovat tulevaisuuskestäviä ja vahvistavat reilua hyvinvointiyhteiskuntaa;
Vähemmällä enemmän: luonnonvarojen käyttö on kestävää ja materiaalit pysyvät kierrossa pidempään ja turvallisesti;
Kiertotalouden läpimurto on tehty innovaatioiden, digitaalisten ratkaisujen, fiksun sääntelyn sekä vastuullisten sijoittajien, yritysten ja kuluttajien avulla;
Kiertotalous-Suomi on vahva vaikuttaja maailmalla ja kestävien ratkaisujen tarjoaja kansainvälisillä markkinoilla.
Miten voin kuluttajana edistää kiertotaloutta?
Kuluttajana voi olla vaikea välillä hahmottaa mikä kaikki nyt sitten on kiertotaloutta ja mikä ei ole, eikä määrittely itsessään ole asia jonka suhteen kannattaa olla liian tarkka. Esimerkkejä tavoista toimia vastuullisena kuluttajana on lukemattomia, kuten:
Jätteiden lajittelu ja pullojen palautus
Kirpputorien hyödyntäminen (online ja kivijalka)
Tavaroiden ja vaatteiden korjaaminen tai korjauttaminen, poisheittämisen sijaan
Kirjastossa käyminen ja kirjojen lainaus ostamisen sijasta (Tiesithän, että kirjastoista voi lainata nykypäivänä paljon muutakin kuin kirjoja? Tässä listaus esimerkiksi Oodin valikoimista!)
Yksittäisten tuotteiden tai tavaroiden lainaaminen tutuilta tai sovellusten kautta, ostamisen sijaan
Ruokahävikin vähentäminen ja ruoan valmistaminen yli jääneistä ruokatarvikkeista
Yhteiskäyttöauton tai -veneen vuokraus/lainaus satunnaisiin tarpeisiin
Vastuullisesti tuotettujen esineiden ja vaatteiden ostaminen, esimerkiksi kierrätetyistä materiaaleista valmistettu käsilaukku tai uimapuku
Kattavan listan monista yrityksistä jotka auttavat kuluttajia toimimaan vastuullisesti löydät täältä. Swappie, ResQ, Skipperi, BloxCar, GlobeHope, Costo, Finlayson, HallaxHalla ja monet muut esimerkilliset toimijat edistävät kiertotaloutta monilla eri osa-alueilla. Kirpputoreista, kierrätyskeskuksista ja online-kirppiksistä löydät puolestaan kattavan listauksen täältä.
Kuluttajana kannat oman kortesi kekoon valitsemalla minkä yrityksen toimintaa tuet tai et tue. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys!
There is no such thing as ‘away’. When we throw anything away it must go somewhere.
– Annie Leonard