Kiertotalouden termit
Kiertotalous? Jakamistalous? Hiilikädenjälki? Meneekö pää pyörälle? Ei hätää, niin menee monella muullakin! Tämän tekstin luettuasi ymmärrät peruskäsitteet, ja voit näppärästi päteä kahvipöydässä kiertotalouden asiantuntijuudellasi.
Kiertotalous
Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen. Kuluttajat ovat tärkeässä asemassa mahdollistamassa muutosta kohti kiertotaloutta, joka tarjoaa yksilöille ja kotitalouksille keinoja maapallon kantokyvyn rajoissa pysymiseen. Kiertotalouden toimintamalleihin kuuluvat muun muassa jätteen ja hukan minimointiin tähtäävä tuote- ja palvelusuunnittelu, jakaminen, liisaus ja vuokraus, korjaaminen ja kunnostaminen, uudelleenkäyttö sekä kierrätys.
Kierrätys
Kierrätyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa jäte valmistetaan tuotteeksi, materiaaliksi tai raaka-aineeksi joko alkuperäiseen tai uuteen käyttötarkoitukseen. Kuluttajalle kierrätys voi tarkoittaa eri raaka-aineiden, kuten lasin, muovin, pahvin ja niin edelleen kierrättämistä asianmukaisesti. Tekstiilejä voidaan puolestaan kierrättää joko mekaanisen, kemiallisen tai termisen menetelmän avulla. Puhekielessä saatetaan usein puhua vaatteiden kierrätyksestä esimerkiksi kirpputorien kautta, mutta jätelainsäädännön tulkinnan mukaan kyse on uudelleenkäytöstä.
Uudelleenkäyttö
Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen kuin mihin se on alun perin suunniteltu. Ehjät ja puhtaat vaatteet, jotka ovat vielä käyttökelpoisia sellaisenaan, ohjataan uudelleenkäyttöön esimerkiksi kirpputorien kautta. Puhtaita materiaaleja voidaan toki uudelleenkäyttää myös suunnittelemalla niistä erilaisia tekstiilituotteita.
Jakamistalous
Jakamistalous on uusi talouden muoto, jossa tuotteita, tavaroita ja palveluita voi käyttää ilman, että tämän omistaa. Jakamistalous edistää kiertotalouden periaatteita vähentämällä kulutusta ja pidentämällä tuotteiden elinkaarta. Jakamistalous liittyy siis läheisesti kiertotalouteen, mutta kaikki jakamistalous ei ole kiertotaloutta. Kiertotaloutta jakamistalous toteuttaa silloin, kun se edistää resurssien viisaampaa käyttöä tai esimerkiksi tuotteiden käyttöasteen kasvua.
Kestävä kehitys / Sustainable development
Kestävä kehitys on jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa. Kesätävä kehitys on muun muassa tuotantoprosessien ja toimintamallien muuttamista ekologisesti ja taloudellisesti kestäviksi.
Upcycling
Upcycling termillä tarkoitetaan toimintaa, jossa jätteen arvoa pyritään lisäämään uudella toiminnalla. Tätä voi olla esimerkiksi tavallisesti jätteeksi päätyvästä materiaalista uusiin käyttötarkoituksiin soveltuvien tuotteiden suunnittelu.
Hiilijalanjälki
Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan ihmisen toiminnan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Useimmiten hiilijalanjälki raportoidaan hiilidioksidiekvivalentteina (CO2e), mikä huomioi hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasupäästöt. Hiilijalanjälki tarkoittaa myös tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy.
Voit laskea oman hiilijalanjälkesi esimerkiksi Sitran elämäntapatestin avulla.
Hiilikädenjälki
Hiilikädenjälki kuvaa tuotteen, prosessin tai palvelun ilmastohyötyjä sen käyttäjälle. Kuka tahansa voi luoda hiilikädenjälkeä – niin valtio, yritys, yhdistys kuin yksittäinen kuluttaja. Esimerkiksi kun yritys tuottaa hiilikädenjälkeä (päästövähennyspotentiaalia) asiakkaalleen, asiakas pystyy alentamaan omaa hiilijalanjälkeään. Suurin ero hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen välillä on se, että hiilikädenjälki korostaa myönteisiä vaikutuksia tulevaisuudessa, kun taas hiilijalanjälki keskittyy kielteisiin päästövaikutuksiin nyt.
ESG
Vastuullisuudesta ja kestävyydestä ylipäätään puhuttaessa käytetään monesti termiä ESG, joka on lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance. Tällä tarkoitetaan yhtiöiden ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hallintotapaan liittyviä näkökulmia. Ympäristöön liittyvät kysymykset yhdistetään esimerkiksi ilmastoriskeihin, kun taas yhteiskunta-alueeseen liittyen työntekijöiden hyvinvointi ja työolot ovat tarkastelussa, ja hallintotavan osalta mukaan otetaan myös kokonaisvaltaisesti raportointiin liittyviä aiheita.
Elinkaariajattelu / Lifecycle thinking
Tuotteen kokonaisvaltaisen elinkaaren huomioonottaminen jo suunnittelua edeltävässä vaiheessa sisältäen myös vaiheen, jossa tuote siirtyy kuluttajana käsistä kierrättävän tahon käsiin.
Cleantech
Cleantech eli ”puhdas teknologia” viittaa ja kattaa kaikki teknologiat, tuotteet, palvelut, prosessit ja suljetut systeemit, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.
Hiilineutraali
Hiilineutraaliudella tarkoitetaan sitä, että tuotetaan vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan. Myös kiertotalouden periaatteiden noudattaminen edistää pyrkimystä hiilineutraaliuteen. Vuonna 2015 solmittu Pariisin sopimus tavoittelee tasapainoa ihmiskunnan hiilidioksidipäästöjen ja hiilinielujen välille viimeistään tämän vuosisadan loppupuoliskolla. Myös Suomen valtio tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.
Negatiiviset päästöt
Negatiivisilla päästöillä tarkoitetaan sitä, että hiilidioksidia sidotaan pois ilmakehästä enemmän kuin sitä päästetään ilmakehään. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamista lähelle nollaa.
Vertaiskauppa
Vertaiskauppa on kuluttajien välistä kaupankäyntiä, joka tapahtuu yleensä verkkoalustoilla tai perinteisillä kivijalka kirpputoreilla. Vertaiskaupassa kuluttajat myyvät käytettyä tavaraa toisille kuluttajille. Yleisimmät syyt vertaiskaupankäyntiin ovat vastuullinen kuluttaminen, ekologisuus ja edullisuus.
Hyvä! Perusteet hallussa! Voit nyt sukeltaa syvemmälle kiertotalouden maailmaan. Seuraavaksi voitkin jo tutustua suoraan kiertotaloutta edistäviin yrityksiin tuote- ja palveluhakemistossa täällä tai etsiä tarpeisiisi sopivan kirpputorin / kierrätyskeskuksen täältä.
Julkaistu 22.6.2020